Huidallergieën
Ken ze beter, voel je beter over jezelf!

Het krast, het verhit, het trekt, het maakt vlekken, het gaat weg en komt terug .... Nee, het is niet een klein ding. Deze verergerde gevoeligheid kan een echte huidallergie verbergen. Vooral omdat de cijfers vandaag de dag blijven stijgen: 10% van de Franse vrouwen heeft een contactallergie voor nikkel, 1 op de 5 kinderen heeft atopische dermatitis, en men schat dat tegen 2050 50% van de bevolking te maken zal hebben met allergieën, waarvan de helft zal resulteren in huidmanifestaties.

Dus overgevoelig of allergisch? Het SVR-team #biendansmapeau en Dr. Laurence Risse, dermatoloog, zullen u helpen om de tekenen beter te ontcijferen en u alle sleutels aanreiken om opnieuw te genieten van een gekalmeerde huid.

Dr. Laurence Risse, kunt u uitleggen...

-Wat is de oorsprong van huidallergieën?
We worden niet allergisch geboren, we worden allergisch! Een allergie is een verstoring van het immuunsysteem. Het immuunsysteem wordt onverdraagzaam voor een schijnbaar onschadelijke stof, het allergeen, als het er eenmaal een aantal keren mee in aanraking is geweest. Net als bij andere soorten allergieën is het moeilijk om de oorsprong vast te stellen. Het kan contact zijn: na het gebruik van een crème, een nieuwe shampoo of het dragen van een sieraad. Maar het kan ook worden uitgelokt door het nemen van medicijnen of het eten van een voedingsmiddel.

-Is een gevoelige huid allergisch?
Niet noodzakelijk. Maar een gevoelige huid heeft pijn en dat kan een rol spelen. Hun huidbarrière is veranderd: er zijn lacunes in haar rol als beschermend schild. Een gevoelige huid kan dus kwetsbaarder zijn voor allergenen.

-Is de omgeving een verzwarende factor?
Waarschijnlijk wel. Wij komen in contact met steeds meer stoffen, zowel van natuurlijke als van chemische oorsprong. Vrouwen, bijvoorbeeld, gebruiken soms veel schoonheidsproducten in hun dagelijkse ritueel (serum+crème+basis+UV bescherming), en deze producten hebben soms zeer lange lijsten van ingrediënten! Voeg daarbij het kleuren van het haar of het dragen van nikkelen sieraden, dan nog de uitwendige en zelfs inwendige vervuiling (met huishoudelijke producten) en u krijgt een heel klein idee van het aantal stoffen waarmee het lichaam elke dag in aanraking komt!  

-Ook onze levensstijl?
Wij weten tegenwoordig ook dat de mensen in de westerse landen de neiging hebben hun huid te strippen door zich te vaak te wassen en met soms zeer agressieve producten. De microbiële flora aan de oppervlakte van de huid, die ook een zeer belangrijke beschermende rol speelt, wordt dan gewijzigd, en dit heeft zeker een invloed op de toename van huidallergieën.

- Wie wordt het meest getroffen?
Ik zou zeggen vrouwen, aangezien zij dagelijks de meeste producten gebruiken. Maar steeds meer kinderen melden ook atopische dermatitis, het eczeem van de allerkleinsten. Deze allergische reactie van de huid is afkomstig van hetzelfde gen als astma of hooikoorts, en komt dus vaak op een erfelijke grond voor. Gelukkig verdwijnt deze aandoening, in tegenstelling tot huidallergieën die pas later optreden, meestal wanneer kinderen groter worden. Ten slotte zijn er ook steeds meer gevallen van "professionele" huidallergieën, zoals bij koks of kappers.

-Wat zijn de behandelingen?
Meestal begint de behandeling met het voorschrijven van dermocorticoïden, terwijl het allergeen wordt onderzocht. Maar als de oorzaak eenmaal is vastgesteld, is de enige echt effectieve "behandeling" totale vermijding: u mag niet langer in contact komen met de crème, het voedsel, het molecuul of het materiaal dat de allergie oproept.

Kan een allergie verdwijnen?
In tegenstelling tot "klassieke" allergieën werkt desensibilisatie niet bij huidallergieën; ze blijven levenslang aanwezig. Gelukkig is het, door het allergeen te vermijden en een paar reflexen aan te nemen, heel goed mogelijk de aanvallen onder controle te houden en te verlichten.

 

1/ Overgevoelig of allergisch, maak het verschil

"Mijn huid kan nergens tegen! "Om de juiste gebaren en schoonheidsrituelen te kunnen toepassen om de huid snel te kalmeren, is het belangrijk een onderscheid te maken tussen een gevoelige huid en een allergische huid, en dat is niet altijd gemakkelijk. Hier zijn een paar tips om u te helpen een zelfdiagnose van uw symptomen te maken.

Ik ben overgevoelig als: Mijn huid reageert op een overdreven manier op alles wat haar kan aantasten. Met andere woorden, hij wordt rood, ongemakkelijk en strak wanneer hij in contact komt met koude, warmte, een te ruwe handdoek, een te detergente zeep, maar ook bij een toename van de stress of na een feestelijke avond.

Ik ben allergisch als:

- • Ik heb netelroos: Ik zie plotseling rode en/of rozige oedemateuze vlekken (in reliëf) verschijnen op een willekeurige plaats van het lichaam. Ze jeuken en kunnen soms van plaats veranderen.

- Ik heb eczeem: Mijn huid heeft kleine rode, jeukende blaasjes die afbreken en gaan bloeden zodra ik eraan krab. In tegenstelling tot netelroos, veranderen ze niet van plaats en verdwijnen ze niet in een paar uur.

Wat u nodig hebt: producten die onmiddellijk comfort, zintuiglijkheid en maximale tolerantie combineren.

2/ De ogen, het andere gevoelige gebied

De oogleden hebben een dunnere huid, 4 keer dunner dan de rest van het gezicht, en zijn ook meer doorlaatbaar. Ze worden permanent aangesproken door meer dan 10.000 keer knipperen per dag! In een paar jaar tijd zijn ze een van de nieuwe favoriete gebieden voor huidallergieën geworden: ¼ van de bevolking heeft nu allergische ogen.

Symptomen: Allergieën voor de oogleden uiten zich vooral door eczeemaanvallen. De oogleden zwellen op en jeuken: symptomen die zeer invaliderend zijn, niet alleen in zintuiglijk opzicht, maar ook in sociaal opzicht, omdat deze reacties visueel vaak zeer indrukwekkend zijn.

Wat u nodig hebt: Producten die snel roodheid en ongemak kalmeren, met een hoge tolerantie, hypoallergeen, met een fysiologische pH en getest onder dermatologische en oftalmologische controle.

3/ Cosmetische ingrediënten die levens redden

Panthenol: het ultra-veilige "firewall" farmaceutisch ingrediënt! Dankzij de kalmerende eigenschappen, biedt het langdurige verlichting van ongemak.  

Aloë vera: de "oase" plant bij uitstek! Het geeft de huid een intense hydratatie die tot 8 uur kan duren. Het pluspunt: het heeft ook verzachtende eigenschappen.

Sheaboter & squalaan: het onverslaanbare "voedende" duo! Dit complex met verzachtende en hyperhydraterende eigenschappen heeft een perfecte affiniteit met de droge en zeer droge huid en voedt haar intens.  

Glycyrrhizinezuur: het SOS anti-kras ingrediënt! Dit "kalmerende" zuur uit de zoethoutwortel remt de ontstekingscascade en verlaagt de irritatiedrempel van de kwetsbare huid rond de ogen.

4/ Minimalistische formules, de nieuwe bondgenoten

Wat is het? Het is een nieuwe trend op de cosmeticaplaneet, als een terugkeer naar de basis: het formuleren van veiliger producten voor de huid met een beperkt aantal ingrediënten, 10 en soms zelfs minder. Dit streven naar vereenvoudiging en verkorting van de samenstelling houdt in dat een maximum aan natuurlijke ingrediënten wordt gebruikt en dat alles wat niet echt nuttig is voor de formule en voor de huid, maar ook alles wat controversieel kan zijn, zoals hormoonontregelaars, wordt verwijderd.

Waarom houdt een allergische huid ervan? Hoe groter het aantal ingrediënten, hoe groter het risico op het ontwikkelen van een allergie! Door te kiezen voor producten met korte INCI-lijsten is niet alleen de kans kleiner dat u erop reageert, maar is het allergeen ook gemakkelijker te identificeren als er een reactie optreedt. Deze formules zijn over het algemeen speciaal ontwikkeld voor de overgevoelige en/of poly-allergische huid met actieve bestanddelen met een ultrahoge tolerantie, die zorgvuldig zijn geselecteerd op hun vermogen om aanvallen te kalmeren en te verdrijven.

5/ 3 tips om je allergische huid te verzoenen 

Douche verstandig: niet meer dan 37°! De douche moet lauw zijn om goed door de huid te worden verdragen, vooral als die overgevoelig is. Het zou ook niet te lang moeten duren. Inderdaad, water trekt water aan en na 5 minuten droogt de huid uit: een nieuwe agressie voor uw toch al kwetsbare huid.  

Kalmerende stress: in het embryo bestaan de huid en de hersenen uit dezelfde structuur, pas later differentiëren zij zich. De relatie tussen de twee is dus zeer nauw. Daarom kan een stressvol of vermoeid moment een eczeemaanval uitlokken.

Vermijd essentiële oliën: ze zijn erg populair omdat ze volkomen natuurlijk zijn, maar helaas kunnen ze een echte beproeving zijn voor mensen met allergieën. Hun moleculen komen zowel via de ademhalingswegen als via de huidcellen in het lichaam terecht. Bovendien bevatten sommige van hen gewone stoffen. In geval van twijfel, is het beter je te onthouden!

XoXo Het #biendansmapeau SVR team.
Hou je kalm en voel je mooi !

 Getuig, stel vragen of deel je ervaring met ons op ons Instagram-account.

Abonneer u op onze nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws van het SVR-laboratorium, evenals advies over hoe u zich goed kunt voelen in uw je goed voelt over jezelf.
Wettelijke informatie
Uw e-mailadres wordt door Laboratoire SVR verwerkt om u onze nieuwsbrief en onze commerciële aanbiedingen toe te sturen. U hebt het recht op toegang tot, rectificatie, verwijdering, verzet en beperking van de verwerking van uw persoonsgegevens, het recht op overdraagbaarheid van uw persoonsgegevens en het recht om richtlijnen vast te stellen betreffende het lot van uw gegevens na uw overlijden. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.
Gratis levering
Gratis levering
vanaf 50€ van aankoop
3 gratis monsters
3 gratis monsters
uit een selectie van producten
Consumentendiensten
Consumentendiensten
hello@labo-svr.com
Snelle levering
Snelle levering
tussen 3 en 5 dagen