Acne, geen fataliteit

Of je nu 15 of 30 jaar oud bent, puistjes hebben is geen goede zaak. Acne komt zeer vaak voor: meer dan 80% van de tieners en 40% van de volwassen vrouwen heeft er last van. Het goede nieuws is dat er oplossingen zijn.

Sophie G., onze hoofdonderzoeker, had een ontmoeting met een dermatoloog die deskundig is op het gebied van acne en een consument om meer te weten te komen: 

SG: Dokter, leg acne aan ons uit. Hoe definieer je acne?

Dr. B: Acne is een inflammatoire pathologie van de haarzakjes, die verschillende oorzaken heeft:
- een verdikking van het stratum corneum ter hoogte van het follikel-sebaceous kanaal (hyperkeratinisatie)
- een overproductie van talg.
- kolonisatie van de huid door een bacterie met de naam Cutibacterium-acnes (C-acnes)
- een verstoring van het evenwicht in de huidmicrobiota die bijdraagt tot huidontsteking
- een genetische aanleg, vooral als de moeder acne heeft gehad
- een hormonale invloed aangezien acne tieners en vrouwen treft wier huid gevoelig is voor kleine doses androgenen
- omgevingsfactoren (het exposoom): vervuiling, tabak, stress, voeding.

SG: Wat is het verschil tussen tieneracne en acne bij volwassen vrouwen?

Dr. B: Er wordt nu gezegd dat er "acnes" zijn. Tieneracne wordt gekenmerkt door een vette huid en puistjes op het voorhoofd, de neusvleugels, de kin en soms, in ernstiger gevallen, het décolleté en de rug. Deze acne wordt gemeten met een schaal, van matig tot ernstig.

En die van de volwassen vrouw, met puistjes in het ondergezicht, overwegend inflammatoir, onderhuids en pijnlijk, verwijde poriën en premenstruele opflakkeringen.

SG: Welke behandelingen worden voorgeschreven?

Dr. B: Het hangt af van de ernst van de acne, het type laesies - retentioneel (comedonen, microcysten) of inflammatoir (nodules, papels) - en het risico op littekenvorming. Als eerstelijnsbehandeling zullen topische retinoïden (retentie-acne) of benzoylperoxide (ontstekingsacne) worden voorgeschreven.

Voor matige acne kiezen we voor behandelingen die twee moleculen combineren die synergetisch werken en die kunnen worden gecombineerd met een oraal geneesmiddel (antibiotica, of zinkgluconaat). Voor ernstige acne heeft alleen isotretinoïne, onder toezicht en controle, een echt genezend effect. Bovendien moet de dermatoloog om de 3-4 maanden een peeling en een huidreiniging uitvoeren.

SG: Waarom komt acne terug?

Dr. B: Bij vrouwen wordt zelfs gezegd dat het hopeloos terugkerend is! Acne is een chronische aandoening. Om ervan af te komen, moet je de behandeling nauwgezet volgen. En om herhaling te voorkomen, moet u doorgaan met een onderhoudsbehandeling met een plaatselijk retinoïde 2 tot 3 keer per week en goed aangepaste cosmetica.

 

Anne-Sophie, 24 jaar oud

"Toen ik een tiener was had ik niet echt acne. Twee jaar geleden stopte ik met de pil en kreeg ik de diagnose polycysteus ovarium syndroom. Acne, een van de mogelijke uitingen ervan, treedt op en laat sporen en littekens achter.
Ik heb allerlei producten geprobeerd, waaronder een paar vrij dure.

En toen, na alles geprobeerd te hebben, stelde een adviseuse in een drogisterij op een dag een nieuw gamma dermo-cosmetische producten voor die net op de markt waren gebracht. Ik kocht het serum en de vochtinbrengende crème, die ook niet duur waren. In minder dan twee weken was mijn huid echt veranderd. Ik had minder puistjes en de littekens waren vervaagd. Ik ben deze zomer gestopt. Sindsdien laat ik mijn huid rusten. »

 

SG: Wat zijn de alternatieven voor medicatie?

Dr. B:
- De juiste cosmetica, natuurlijk!
Niet-comedogene huidverzorgingsproducten en zachte reinigingsmiddelen zijn essentieel om de medicatie te begeleiden. Ze zijn zelfs de eerste optie voor matige acne en zwangere vrouwen. En ze moeten vooral gebruikt blijven worden tijdens de onderhoudsbehandeling.
De juiste actieve bestanddelen: zink, fruitzuren of salicylzuur, en ontstekingsremmende bestanddelen (niacinamide, gluconolacton)...

- Een gezonde voeding
Vergeet junk food of beperk het op zijn minst. Ja, voedingsmiddelen met een hoge glycemische index (vet, suiker, geraffineerde granen) maken je niet alleen dik, ze bevorderen ook acne, net als de overconsumptie van zuivelproducten (meer dan drie per dag). Aan de andere kant, ja tegen vette vis, noten, hazelnoten rijk aan omega-3

- Voedingssupplementen en probiotica
Soja-isoflavonen, groene theepolyfenolen, probiotica (lactobacillus rhamnosus SP1) zouden acne kunnen verbeteren, volgens sommige studies.

- Esthetische behandelingen
-blauwe en rode LED's- en pulsed dye laser kunnen de ontstekingsremmende component van acne, die bij adolescenten voorkomt maar bij volwassen vrouwelijke laesies de meerderheid uitmaakt, verbeteren. Een behandeling met fluorescerende lichtenergie, Kleresca, vermindert ook ontstekingen, en uiteindelijk acne met twee graden gedurende 6 maanden tot een jaar.

SG: De juiste gebaren: oWe weten het, maar we kunnen het net zo goed nog eens zeggen.

Dr. B:
- Raak je puistjes of mee-eters niet aan, anders krijg je zeker vlekken en littekens
- Ontvet je huid niet met lotions of scrubs, want dat reactiveert alleen maar de talgproductie
- Bye bye tegen te dekkende foundations, die comedogeen kunnen zijn en het ontstaan van nieuwe puistjes in de hand werken. Plus, het is echt niet mooi. Gebruik liever een getinte crème speciaal voor de vette huid met onzuiverheden.

SG: Wat zijn de vooruitzichten?

Dr. B:Er zijn nieuwe behandelingen in opkomst:
- Trifaroteen, een nieuw retinoïde met minder bijwerkingen en een betere tolerantie,
- Lokale anti-androgenen,
- Een acetyl-coenzyme A carboxylase remmer die de talgproductie vermindert,
- Een stikstofoxide gel die C.acnesremt ,
- Een nieuw, meer selectief, ontstekingsremmend antibioticum, sarecycline,
- Een vaccin, maar wie moet er gevaccineerd worden en wanneer?

Abonneer u op onze nieuwsbrief
Ontvang het laatste nieuws van het SVR-laboratorium, evenals advies over hoe u zich goed kunt voelen in uw je goed voelt over jezelf.
Wettelijke informatie
Uw e-mailadres wordt door Laboratoire SVR verwerkt om u onze nieuwsbrief en onze commerciële aanbiedingen toe te sturen. U hebt het recht op toegang tot, rectificatie, verwijdering, verzet en beperking van de verwerking van uw persoonsgegevens, het recht op overdraagbaarheid van uw persoonsgegevens en het recht om richtlijnen vast te stellen betreffende het lot van uw gegevens na uw overlijden. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.
Gratis levering
Gratis levering
vanaf 50€ van aankoop
3 gratis monsters
3 gratis monsters
uit een selectie van producten
Consumentendiensten
Consumentendiensten
hello@labo-svr.com
Snelle levering
Snelle levering
tussen 3 en 5 dagen