Atopie, ermee leren leven

We hebben allemaal die peuters met brandende wangen gezien, die kinderen die gek krabben aan de plooien van hun armen. Volgens de Franse vereniging voor dermatologie lijdt 20% van de kinderen jonger dan 7 jaar en 15% van de zuigelingen vanaf 3 maanden (1) aan atopische dermatitis, waar het hele gezin onder te lijden heeft. Het gaat vaak door tot op volwassen leeftijd en treft ongeveer 4% (2) van de Franse bevolking. Het probleem: in 30 jaar is het aantal gevallen verdrievoudigd (3 )!

Wat is atopische dermatitis?

Volgens de "officiële definitie"(4) is atopische dermatitis - ook bekend als atopisch eczeem - een chronische ontstekingsziekte van de huid die wordt veroorzaakt door een abnormale immuunrespons en een defecte huidbarrière.

De symptomen zijn een droge huid, roodheid en ontstekingsletsels. Deze ontsteking leidt tot jeuk, met als gevolg krablaesies en soms superinfecties. Het evolueert in opflakkeringen, en is meer of minder ernstig (de schaal die in Frankrijk wordt gebruikt is de SCORAD, of Scoring atopic dermatitis)

Waarom is dat zo? Een gezonde huid vormt een verdedigingsbarrière tegen invloeden van buitenaf. Maar een door atopische dermatitis aangetaste huid is als een doorboorde muur, die de aanvallers (ziekteverwekkers) doorlaat en de verdedigers (de hydratatie) laat ontsnappen.

Wat veroorzaakt het? Er is een genetische factor (tussen 50 en 70% van de getroffen personen heeft een ouder die ook getroffen is. Indien beide ouders zijn aangetast, stijgt het risico tot 80%(5 ) ), een immuunfactor (verhoogde gevoeligheid voor bepaalde ziekteverwekkers) en een milieufactor (waaronder verontreiniging).

Dokter, leg ons atopie uit:


Een sterke invloed op de kwaliteit van het leven :

Atopische dermatitis kan moeilijk zijn om mee te leven.

Bij de allerkleinsten kan de jeuk, die 's nachts blijft aanhouden, hun slaap en hun leven, en door ricochet dat van het hele gezin, ruïneren. Om nog maar te zwijgen van de verwarring en het schuldgevoel van ouders die hun kind zien lijden zonder dat zij hem of haar kunnen kalmeren.

Bij kinderen en adolescenten kunnen de zichtbare tekenen leiden tot plagerijen en psychologische problemen.

En bij volwassenen hebben studies aangetoond dat zij slaapstoornissen ontwikkelen die leiden tot aanhoudende vermoeidheid (6), wat leidt tot moeilijkheden in het beroepsleven (concentratie, efficiëntie), een daling van het gevoel van eigenwaarde (vooral bij vrouwen met eczeem op de oogleden), en zelfs angst of depressie. Een echte vicieuze cirkel!

Wat zijn de alternatieven voor medicatie?

- Verzachtende crèmes, O-bli-ga-toires!

"De beste behandeling voor de atopische huid is nog steeds de dagelijkse toepassing van een emolliënt," zegt Prof. Tennstedt. Uit studies (7 ) is namelijk duidelijk gebleken dat een langdurig gebruik ervan niet alleen een gunstig effect heeft op de uitdroging van de huid, maar het ook mogelijk maakt de uitbraken te spreiden en dus minder vaak een beroep te doen op dermocorticoïden. Zij moeten een hoge concentratie voedende actieve bestanddelen (plantaardige oliën en boters), verzachtende actieve bestanddelen (niacinamide, madecassoside, bisabolol, enz.) en zelfs antibacteriële bestanddelen bevatten om de proliferatie van Staphylococcus Aureus tegen te gaan.

Het gaat erom dat kinderen van jongs af aan wordt geleerd niet alleen zonder tegenzin te aanvaarden dat zij elke dag met room worden ingesmeerd, maar dat zij dit later ook uit zichzelf ijverig doen! Dit is een hele opleiding die dermatologen moeten volgen. Bovendien zijn er therapeutische educatieprogramma's op ziekenhuisafdelingen om hen te helpen goed voor zichzelf te leren zorgen. 

- Thermische uitharding

De thermale kuren van 3 weken, die door een arts worden voorgeschreven en door de ziekteverzekering worden vergoed, hebben hun doeltreffendheid bewezen bij pathologieën zoals atopie. Naast de algemene hydrothermale behandelingen (baden, douches, massages) en de dagelijkse plaatselijke behandelingen, is het een plaats van therapeutische educatie en uitwisseling. Het stelt de patiënt in staat zijn symptomen te verlichten en meer autonomie te verwerven bij het beheer van zijn pathologie. Een tiental Franse kuuroorden zijn aangewezen voor dermatologie

- Fototherapie

Bij adolescenten en volwassenen bij wie de gebruikelijke behandelingen niet aanslaan, kan UVB-fototherapie, of een combinatie van UVA en UVB, tot een verbetering leiden. Maar wees voorzichtig! 20 tot 25 sessies aan een tempo van 3 (soms 2) sessies per week zijn nodig! En dit zijn medische behandelingen die alleen bij en onder controle van de dermatoloog worden uitgevoerd.

De juiste gebaren:

- Zachte reiniging: met reinigende oliën of zeepvrije dermatologische bars

- Geen lange, hete baden, die verhogen de doorlaatbaarheid van de huid. Een warme douche van 5 minuten verdient de voorkeur.

- Dep uw huid na het douchen of na het wassen van uw handen met een handdoek, maar wrijf er niet over. Het is al breekbaar genoeg!

- Voor de allerkleinsten: krab tijdens een uitbraak niet met de vingernagels, die zijn te agressief en kunnen ziektekiemen overbrengen, maar met de palm of de rug van de hand

- Schone cosmetische formules: geen geparfumeerde cosmetica, geen potentieel irriterende of allergene conserveringsmiddelen.

- Wij vermijden alle huishoud- en meubelproducten die vluchtige organische stoffen (VOS) bevatten: bouwmaterialen, decoratiemateriaal, isolatiemateriaal, verf, verdunners, lijm en vernis, maar ook schoonmaakmiddelen, deodorants, vlekkenverwijderaars, insecticiden en ontkalkingsmiddelen. Niet altijd gemakkelijk

- Wat kleding betreft, wordt de voorkeur gegeven aan loszittende pasvormen om de wrijving op de huid te beperken, en katoen, linnen of zijde verdienen de voorkeur boven wol

Is de huidmicrobiota de weg van de toekomst?

Het is al lang bekend dat de gouden stafylokok - Staphylococcus Aureus - een sleutelrol speelt bij atopisch eczeem. Maar de betere kennis van wat vroeger de huidflora werd genoemd, heeft aangetoond dat de diversiteit en het evenwicht tussen de micro-organismen die samen de microbiota vormen, kolonisatie door agressieve soorten voorkomen en deelnemen aan de afweer van het huidimmuunsysteem. Sinds 2012 wordt erkend(8) dat eczeem geassocieerd is met een sterke verstoring van het evenwicht in deze microbiota, waarin Staphylococcus Aureus de overhand krijgt. Het hecht zich aan de huid en creëert een schild dat helpt om eczeem opflakkeringen, droogheid en jeuk te versterken. Hoewel corticoïden de referentiebehandeling blijven, is er belangstelling voor de ontwikkeling van emolliënten die verrijkt zijn met actieve bestanddelen (pre- en postbiotica), die helpen de microbiota weer in evenwicht te brengen, de ontstekingsfactor te verminderen en te voorkomen dat Staphylococcus aureus de overhand krijgt.

 

(1) ISAAC (International Study of Asthma and Allergies in Childhood) (2) Epi-Aware-studie (Epidemiology of Adults Patients With Atopic Dermatitis). Sanofi Genzyme & Regeneron 2016, PGA (Patient Global Assessment) (3) Atopische dermatitis: epidemiologie in Frankrijk, definities, natuurlijke geschiedenis, associatie met andere atopische manifestaties, ernstscores, kwaliteit van leven. E. Mahé. Ann. Dermatol. Venereol. 2005; 132 (4) http://allergo.lyon.inserm.fr/2019_DESC/8.Eczema.pdf (5) https://www.inserm.fr/information-en-sante/dossiers-information/dermatite-atopique-eczema-atopique (6) Patiëntenlast van matige tot ernstige atopische dermatitis (AD), Simpson EL et al. J Am Acad Dermatol 2016 Mar;74(3):491-498. (7) Wollenberg A, Barbarot S, Bieber T et al. Consensus-based European guidelines for treatment of atopic eczema (atopic derma-titis) in adults and children: part I. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2018 May;32(5):657-682. doi: 10.1111/jdv.14891. (8) Tijdelijke verschuivingen in het huidmicrobioom geassocieerd met ziekteopflakkeringen en behandeling bij kinderen met atopische dermatitis, Kong & al, Genome Research, 2012

Pas encore inscrit(e) à notre newsletter ?
✨ Schrijf je in, er wacht een verrassing op je ✨
Wettelijke informatie
Uw e-mailadres wordt door Laboratoire SVR verwerkt om u onze nieuwsbrief en onze commerciële aanbiedingen toe te sturen. U hebt het recht op toegang tot, rectificatie, verwijdering, verzet en beperking van de verwerking van uw persoonsgegevens, het recht op overdraagbaarheid van uw persoonsgegevens en het recht om richtlijnen vast te stellen betreffende het lot van uw gegevens na uw overlijden. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.
Gratis levering
Gratis levering
vanaf 50€ van aankoop
3 gratis monsters
3 gratis monsters
uit een selectie van producten
Consumentendiensten
Consumentendiensten
hello@labo-svr.com
Wijze van betaling
Wijze van betaling
Visa, MasterCard,
Amex, PayPal, Apple Pay, Klarna
Votre panier 0
  • TOPIALYSE REINIGINGSGEL 55ML GRATIS

    60,00 €
  • PHYSIOPURE SCHUIMENDE GEL 50ML

    90,00 €
(soit x)
- +
Delete
Ja Geen
vertaling ontbreekt: en.cart.samples_label
Uw mand is leeg: het is tijd om hem te vullen!
U zult ook graag
SEBIACLEAR Actieve Gel
SEBIACLEAR Actieve Gel
40 ml
13,52 €
[B3] Essence Hydra
[B3] Essence Hydra
150ml
22,13 €